Освещават новата църква в Тервел, градът празнува с премиера
Освещават новата църква в Тервел, градът празнува с премиера / община Тервел

Премиерът Бойко Борисов и директорът на националния исторически музей Божидар Димитров ще пристигнат в Тервел за празника на града, който се отбелязва за първа година на Гергьовден.

Денят на Тервел ще започне в 8.00 часа с освещаването на новопостроения храм "Св. Вмчк. Георги Победоносец" от Доростолския митрополит Амвросий.

Идеята за построяване на нов православен храм датира от 1991 година, припомниха от общината. Строежът обаче е замразен на ниво изкопни дейности до 2006 година, когато работата е подновена. В градежа, оборудването и обзавеждането на храма са вложени над 1 млн. и 100 хил. лева. Над 700 хил.лева са осигурени от община Тервел, 250 хиляди от Дирекция "Вероизповедания", 100 хил. лв. от Проект "Красива България". Други 69 хил. лв. са дарени от граждани и фирми в пари, доброволен труд и материали.

Храмът, висок 21 метра, е на три нива - крипта, която е под нивото на терена, притвор и зала, олтар, балкон, помещение за неделно училище и хор.

Празникът на Тервел продължава с раздаване на Гергьовденски курбан и концерт на танцов ансамбъл „Калинка Вълчева" и местната група за изворен фолклор. В 15.30 часа започва общинският празник на фолклора и представяне на самодейните състави в общината. От 17.30 до 19.00 часа гостите и жителите на Тервел ще се веселят с ансамбъл „Българе".