/ Дарик, архив
До 10 май т.г остава в сила обявеното бедствено положение в община Тутракан, заради наводнени от високи подпочвени води земеделски земи край река Дунав. Това съобщи кметът на общината д-р Димитър Стефанов.

За втори път днес около стотина земеделски производители и засегнати от бедствието жители на общините Тутракан и Сливо поле излязоха на протест край село Нова Черна. На място с протестиращите са се срещнали представители на Напоителни системи, съобщи Златко Бончев, един от организаторите на протестите.

По думите му, до конкретни договорености не се е стигнало, а представителите на Напоителни системи не са поели конкретни ангажименти за изсичане на дървета по пътя на електропровода, заради чиято авария една от помпените станции преустанови работа и се стигна до наводнението. Не е поет и конкретен ангажимент за почистване на затлачените отводнителни канали в района.

Договорена е обаче среща между представители на Напоителни системи, РИОСВ-Русе, Министерство на земеделието, храните и горите и представители на местната власт от общините Тутракан и Слино поле, на чиято територия са засегнатите над 50 хиляди декара.

Електропроводът е възстановен от екипи на енергодружеството, обслужващо Североизточна България още на 27 април и работата на помпената станция е възобновена, но отводняването е трудно, уточни Златко Бончев, припомняйки, че площта е твърде голяма за да се възстанови нормалното състояние на земите. Земеделските производители настояват за трайни управленски решения, които да доведат до добър резултат.