Още събират пари за паметник на Гошо Минчев в Каварна
Още събират пари за паметник на Гошо Минчев в Каварна / Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

25 000 лева са нужни за довършването на паметника на рок музиканта Георги Минчев в Каварна, съобщи за Дарик склупторът Красимир Ломски. По думите му средствата ще бъдат използвани за бронзовата отливка, транспорт на монумента и монтирането му в Рок алеята в Каварна.

Според последния проект - бате Гошо е изправен, а китарата не е основен елемент от визията. В първоначалния проект бардът бе седнал с китара в ръка.

Идеята за промяна на визията идва след среща на скулптора Красимир Ломски с един от най-близките хора на Георги Минчев. „Роси се казва дамата, която е израснала с Георги Минчев. Освен това след години двамата се събират и живеят заедно като мъж и жена. С голямо умиление тя реагира на идеята, но ми каза, че това не е Гошо - „той никога не седеше, дори бирата си пиеше на крак”, разказа Ломски. 

Скулпторът е категоричен, че няма да направи компромис с материалите за изграждане на паметника, защото никой не се интересува през какви перипетии е преминал художникът, а какъв е крайният резултат. „Трогна ме това, че на фестивала „Цвете за Гошо” имаше 15-16-годишни хлапета, които идваха, поздравяваха ме, и даваха по 5 лева, по 2 лева, по един лев. Пускаха в една импровизирана касичка. Те знаеха кой е бате Гошо, слушаха неговата музика. Това ми даде една специална надежда, на фона на това, че всички говорят как нашата страна била обречена, че нямала бъдеще, младите какви били. Напротив, аз мисля, че точно в тези прекрасни хлапета е бъдещето и съм оптимист за нашата държава”, каза още Ломски пред Дарик.

Ако искате да се включите в дарителската кампания, може да изпратите СМС на кратък номер 17 777 с текст DMS ROCK. Цената на съобщението е 1,20 лева.