/ / Thinkstock/Getty Images
Наказание лишаване от свобода за срок от 4 години при първоначален общ режим да изтърпи 34-годишният Ивайло П. от Перник, постанови Окръжен съд - Добрич, след като обедини наказанията му по два влезли в сила съдебни акта и увеличи общия размер с 1 година.

За пореден път съдът отказа да измени мярката за неотклонение на подсъдим за грабеж

В момента мъжът излежава присъда за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. Деянието, причинило впоследствие смъртта на жертвата, е извършено на 29 август 2011 г. в землището на село Камен бряг, общ.Каварна. Делото срещу подсъдимия е гледано в Окръжен съд - Добрич, като след инстанционен контрол, през февруари т.г., с решение на ВКС, той е осъден на 3 години лишаване от свобода.

Убиец остава в ареста, въпреки че е там от една година

Междувременно в края на 2016 г . с определение на Софийски градски съд мъжът е бил осъден за извършени от него общо пет деяния, изразяващи се в държане с цел разпространение и разпространяване на наркотици, държане на прекурсори за производство на високорискови наркотични вещества, държане без надлежно разрешително на боеприпаси - ловен бездимен барут и на силно действащи отровни вещества - метален живак. Наложено му е било условно наказание за срок от 3 години с 5-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 20 000 лева.

Окръжен съд обедини наказанията по двете присъди и постанови мъжът да търпи по-тежкото от тях - лишаване от свобода за срок от 3 години. Едновременно с това съдът прецени, че общата санкция спрямо мъжа трябва да бъде завишена с 1 година.

Окръжен съд-Добрич остави в ареста 21-годишен, разследван за кражба

Съдебният състав стигна до това решение, след като отчете факта, че при всеки от предходните процеси наложените на мъжа санкции са определени в размер на законоустановените минимуми, тъй като съдът е разполагал единствено със справки за необременено съдебно минало на извършителя и не е могъл да вземе предвид наличието на паралелното наказателно производство.

На този етап обаче е очевидно, че лице, което собственоръчно и при наличие на съучастник е нанесло брутален побой, причинил впоследствие смъртта на жертвата, предадено на съд и с невлязло в сила наказание лишаване от свобода, се е възползвало от инстанционния преглед на казуса, за да осъществи съвкупност от общоопасни престъпления, посочва в мотивите си Окръжният съд.

Окръжен съд-Добрич прекрати още две дела за отнемане на имущество

Воден от тези съображения, съдът прие, че завишаването с една година на общото наказание на мъжа е справедливо и съответно на извършените деяния.

Съдебният състав счете, че към наказанието трябва да се присъедини и глобата в размер на 20 000 лева. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.