Общинският съвет подкрепи проекта за водния цикъл
Общинският съвет подкрепи проекта за водния цикъл / Дарик Добрич

Общинският съвет даде съгласие община Добрич да кандидатства с проекта за подобряване на водния сектор в града по оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.” Стойността на актуализирания проект възлиза на 96 млн. лева, а съфинансирането от страна на община Добрич, няма да надвишава 10.10% или 9.7 млн. лева без ДДС. Ако проектът бъде одобрен за финансиране ще има последващо решение за поемане на общински дълг чрез заем от фонд ФЛАГ или други финансови институции.

Проектът за водния цикъл на Добрич предвижда пълна рехабилитация на над 77 км. водопровод и над 4 км. канализационни колектори, реконструкция на три канално-помпени станции, модернизиране на пречиствателната станция за отпадъчни води край село Врачанци. Апликационните форми за проектното предложение трябва да бъдат подадени до 1 март.

Това е изключително важен проект за Добрич подчертаха кметът и председателят на общинския съвет. На сесията присъстваха представители на консултантската фирма,  изготвила актуализацията на Анализ разходи-ползи /АЗП/ в проектното предложение.

Реализирането на проекта ще доведе до понижение на цената на водата, обясни Даниел Богданов от екипа на консултантската фирма. Ако сега един кубик струва 2.37лева, то цената му  би могла да падне на 2.30 лева. Значително понижение ще има в компонентата за водоснабдяване, но едновременно с това ще се вдигне стойността за пречистване и други компоненти в ценообразуването, затова крайното понижение не е толкова значително, обясни експертът.

Божанка Вуцова зададе въпрос откъде идват недопустимите разходи в проекта, които са в размер на 1 536 000 лева и са ангажимент на общината, като възложител, но никъде не са упоменати. В отговора си  Даниел Богданов обясни, че става въпрос за разходи, които вече са извършени и разплатени от общината по проекта за реконструкция на ВиК - мрежата по ул. „Поп Богомил”.  Този разход е част от целия инвестиционен проект затова е трябвало да бъде посочен сега като недопустим, обясни експертът. Той обясни, че има други 20 000 лева  недопустими разходи, които са предвидени за евентуално препроектиране на работните проекти за линейната инфраструктура, ако възникне необходимост от това.

Бившият зам.-кмет по икономическо развитие и европейски фондове Надежда Петкова акцентира върху това, че новият програмен период има нови критерии и изисквания, с които общината трябва да се съобрази, депозирайки новото инвестиционно предложение. Разчитам, че сте се допитали до правилните експерти, каза тя и припомни, че миналата година е правена оценка на инвестиционните проекти, базирана на доклад на Европейската инвестиционна банка, с който консултантската фирма също трябва да се съобрази. Препоръките са взети предвид и на тяхна база са направени разяснения към общината за това какво трябва да бъде доработено и променено, увери Богданов. Факт е, че мерките, препоръчани в доклада, ще доведат до успешно изпълнение на проекта и бъдеща безпроблемна експлоатация на зонираната водопроводна система в града, посочи той.