Община Добрич подготвя проект за ремонт и строеж на детски площадки
Община Добрич подготвя проект за ремонт и строеж на детски площадки / Дарик Добрич, архив

Община Добрич ще разработи проект „Изграждане и ремонт на спортни и детски площадки", с който могат да се осигурят средства от МТСП по Програма „Красива България `2011". Предложението ще бъде разгледано на сесията на Общинския съвет на 25 януари.

Предвижда се основен ремонт на два детски къта и изграждане на спортна площадка в ж.к."Стефан Караджа" /срещу гара юг/. В междублоково пространство по ул."Любен Каравелов, ул."В.Левски" и ул."А.Будевска" ще се построи нова детска площадка. Ще бъде ремонтирана тази в междублоковото пространство по  ул. „Хр. Смирненски" и ул. „Й. Йовков". Проектът предвижда и изграждане на спортна площадка в градския парк.

На територията на Добрич съществуват около 40 детски площадки, изградени през последните 25 години, които са в задоволително състояние. В някои случаи липсват детски съоръжения или те са потенциално опасни. Повечето междублокови пространства нямат детски и спортни площадки или кътове. Съществуващите детски терени могат да задоволят нуждите от игра и спорт на около 3-4000 деца, коментират от кметството.

От 2006 година до сега с пари на общината са ремонтирани и оборудвани 8 детски площадки. През 2008 година е извършен оглед и оценка на риска на всички детски съоръжения и след това са демонтирани потенциално опасните.

Общата стойност на сега подготвения проект е 200 000 лева, като кметството трябва да осигури минимум 50% от средствата.

Община Добрич ще кандидатства пред "Красива България" и за средства за ремонт на дом "Дъга" в Добрич по мярката "Спешно подпомагане на социални домове".