Няма ръст на редките заболявания в България
Няма ръст на редките заболявания в България / netinfo

Няма данни за повишаване на редките заболявания в България, заяви в курорта Албена шефът на Националната генетична лаборатория проф.д-р Иво Кременски. По думите му за нашата страна не се отнася твърдението, че от 6 до 8 процента от населението боледува от редки болести.

Годишно в България се раждат около 70 000 деца и от тях 3-5 процента имат някакъв генетичен проблем, каза професорът. Напоследък се внедряват нови технологии в диагностиката, чрез които се откриват повече болести. Това създава невярно впечатление, че има ръст при редките болести, коментира проф.д-р Кременски.

Около 80-90 хиляди българи страдат от такива заболявания.  По националната програма за профилактика и диагностика на редките болести за тази година са предвидени 3 млн.лева за консумативи и над 22 милиона лева за лечение.

Дородовата диагностика при бременните жени ще се извършва значително по-рано - между 11 и 14 седмица, а не както досега в 15-17 седмица. Новородените бебета пък вече ще се изследват не за 2, а за 30 редки болести.