Нещо за четене - епизод 57:  Драгни Драгнев - поезия и проза
Нещо за четене - епизод 57: Драгни Драгнев - поезия и проза / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 57: Драгни Драгнев - поезия и проза
69399
"Нещо за четене" - епизод 57: Драгни Драгнев - поезия и проза
  • "Нещо за четене" - епизод 57: Драгни Драгнев - поезия и проза

В поредния епизод на рубриката по Дарик „Нещо за четене” Драгомил Георгиев и Сашо Серафимов представят творчеството на Драгни Драгнев по повод неговия 75-годишен юбилей.

Драгни Драгнев е роден на 5 януари 1939 година в Добрич. След като завършва гимназия, учи в Учителския институт в Шумен. Продължава образованието си във ВТУ „СВ.св.Кирил и Методий”, където се дипломира по специалностите Българска филология и История. Дълги години работи като журналист във вестник „Добруджанска трибуна” в Добрич. Бил е кореспорндент на БТА, учител, радиожурналист. Сътрудничи на централния печат и БНР с публицистика и поезия.

Първата му поетична книга „Жътва” излиза в издателство „Георги Бакалов” – Варна. Автор е на пет стихосбирки, на тринадесет белетристични  и публицистични книги. Основна тема в белетристиката му е съдбата на Добруджа в миналото и днес. Драгни Драгнев е автор и на историческите драми „Аспарух” и „Тервел”, поставяни в ДТ „Йордан Йовков”. Има и две пиеси за куклен театър, играни в Добрич и Силистра.

Стихотворенията на Драгни Драгнев са превеждани на руски, украински и унгарски език.

Драгни Драгнев е един от основателите на Сдружението на писателите в Добрич. Член е на Съюза на българските писатели /СБП/. Още за Драгни Драгнев и неговите книги – чуйте от Драго Георгиев и Сашо Серафимов в звуковия файл: