Нещо за четене - епизод 51: Владислав Христов - „Снимки на деца”
Нещо за четене - епизод 51: Владислав Христов - „Снимки на деца” / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 51: Владислав Христов - „Снимки на деца”
68160
"Нещо за четене" - епизод 51: Владислав Христов - „Снимки на деца”
  • "Нещо за четене" - епизод 51: Владислав Христов - „Снимки на деца”

В поредния брой на рубриката "Нещо за четене" Дияна Боева представя книгата с кратки прози „Снимки на деца" от Владислав Христов, изд. АРС Благоевград, 2010.

"Бих казала, че тази книга е „проектирана зад кадър" и пряко обвързана с фотографията.
Докато четях, не ме напускаше усещането, че авторът пише и фотографира едновременно. Читателят остава с впечатление, че гледа снимка. Може би среден формат - нито от най-големите, нито от най-малките. Снимката пристига „наведнъж" при нас - така идват и кратките прози на Владислав. Следва проучването - погледът по разказа, препрочитането. И отново спокойния ход по редовете", казва Боева.

Тя описа прозата му като "изключително концентрирана, хладнокръвна дори". Миниатюрите не раздвояват - още по-малко задават въпроси, но карат да се замислим за светоусещането и замисъла на автора.

Владислав Христов е роден през 1976 г. в Шумен. Живее и работи като журналист в София. Има публикации в периодичния литературен печат. Издадените му книги са "Снимки на деца" (кратки прози, 2010), "Енсо" (стихове, 2012), "Фи" (стихове, 2013). Носител е на първи награди от конкурси за кратки прози. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Организатор е на много инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България.

Чуйте повече за книгата, както и една от миниатюрите в нея - в аудиото.