Нещо за четене - епизод 41: Андрей Макин – „Френското завещание”
Нещо за четене - епизод 41: Андрей Макин – „Френското завещание” / netinfo
"Нещо за четене" - епизод 41: Андрей Макин – „Френското завещание”
63385
"Нещо за четене" - епизод 41: Андрей Макин – „Френското завещание”
  • "Нещо за четене" - епизод 41: Андрей Макин – „Френското завещание”

В поредния епизод на рубриката по Дарик „Нещо за четене” Драгомил Георгиев представя „Френското завещание” от Андрей Макин.

Авторът е роден в Сибир през 1957 година. Завършва висше образование в Москва, преподава философия в Новгород, сътрудничи на литературни списания, има неприятности с режима на Брежнев. По време на перестройката емигрира, защото бизнесът според него убива всяко литературно творчество. Пристига в Париж през 1987 г. и започва да пише на френски, „за да не бъде преследван от твърде близките сенки на Чехов, Толстой или Достоевски“. През 1990 г. успява да публикува първия си роман „Дъщеря на един герой на Съветския съюз“. Признанието на публиката и на критиката идва с четвъртия му роман „Френското завещание“ (1995), за който му присъждат наградите „Гонкур“, „Медиси“ и „Гонкур на учениците“. Цялото творчество на Макин е написано на френски език. Романите му са преведени на трийсет езика.

В романа „Френското завещание" Макин разказва за живота на своята баба фрнцузойка - родена в Париж, пристигнала в Русия в навечерието на Първата световна война, преминала през много изпитания и запазила „великолепно присъствие на духа”, посочи Драгомил Георгиев.

„Вече в зряла възраст авторът се връща към спомените за своята баба Шарлот. Бавно и постепенно започва да живее с тези спомени и по този начин да разпознава и преоткрива себе си, но през своята баба”, посочи Драгомил Георгиев. Още за книгата можете да чуете в звуковия файл.