Наши възстановчици се представят на военно-исторически фестивал в Москва
Наши възстановчици се представят на военно-исторически фестивал в Москва / Дарик Добрич, архив

20 възстановчици от четири елитни клуба на Национално дружество „Традиция" ще вземат участие в тридневен военно-исторически фестивал „Времена и епохи" в Москва. Шестима са добричките участници.

Това е най-мащабното в Европа събитие, посветено на Първата световна война. Във фестивала ще участват над 1000 реконструктори от Русия, България, Англия, Франция, Чехия, Словакия, Украйна, Беларус и др. Арена на тридневния фест, който се очаква да бъде посетен от над 200 000 зрители е музеят-резерват „Коломенское". Там е съхранен автентичния архитектурен облик отпреди един век. Организатори са руското военно-историческо общество, коеот има над 100 години опит в реконструкцията, Гражданско обединение „Ратоборцы" и Историческия музей в Москва.

За пръв път покана за участие получават възстановчици от България. Организатор, координатор и ръководител на българската представителна група е д-р Добрин Добрев - председател на РК „46-ти пехотен Добрички полк".

По време на фестивала ще бъдат пресъздадени три от големите битки на Първата световна война - - Брусиловския пробив, „Атаката на мъртъвците" и боя при Монастир /Битоля/ на Солунския фронт. Зрителите ще имат възможност да видят и ежедневието в мирно време на различните прослойки в обществата на държавите, участвали в първия глобален световен конфликт. Ще бъде показан бита в селата, в работническите квартали и в благородническите имения. Публиката ще стане свидетел и на бал на благородници.

Взводът от елитни реконструктори на НД „Традиция" от клубовете в Добрич, Велики Преслав, Панагюрище и София ще представят бит и въоръжение на българската армия в Първата световна война. Те ще участват в пресъздаването на битката при Монастир /Битоля/, където българският войник показва чудеса от храброст срещу превъзхождащия го числено противник. Пътуването на българските представители е осъществено със съдействието на Министерство на културата и Регионален исторически музей - Добрич.

В Москва за пръв път ще бъде показано знамето на „46-ти пехотен Добрички полк" от 1912 г. Под него полкът се е сражавал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Знамето изчезва след 1919 г., когато Южна Добруджа е повторно окупирана от Румъния. През 1940 г. на полка е връчено знаме-образец 1936 г., реплика на което се съхранява в РИМ - Добрич.