НАП Варна: Търговците в курортните комплекси излизат на „светло”
НАП Варна: Търговците в курортните комплекси излизат на „светло” / netinfo

609 проверки по спазване на данъчното и осигурителното законодателство са извършени през летния сезон по Северното черноморие, съобщават от НАП Варна.

Проверени са 21 хотела, 226 питейни и хранителни заведения, 149 магазина, 33 увеселителни и атракционни обекта, 77 пункта за обмяна на валута и др. За разлика от миналата година, когато са проверени 800 обекта и в 60% от тях са установени нарушения, това лято се наблюдава значително подобрена данъчната дисциплина на търговците в курортните комплекси.

В разгара на летния сезон инспекторите са съставили 194 акта за установяване на административно нарушение, което показва, че още 30% от търговците са предпочели да спазват законовите разпоредби при осъществяване на дейността си. 126 от актовете са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност, 31 за нарушения на осигурителното законодателство, 3 за нарушаване на Валутния закон.

Активно съдействие на проверяващите е оказало звеното за дистанционно наблюдение на фискалните устройства, от което контролиращите получават информация за обекти, които отчитат нереално ниски обороти. При наблюдението на фискално устройство на пицария във Варна например е установено, че тя отчита съмнително ниски обороти от 100 лева на ден, а в присъствието на данъчните оборотите са достигнали до 1000 лева.

При проверките в курортните комплекси това лято е използван нов похват, за да се установи дали се маркират продажбите на чуждестранни гости. В обектите са извършени контролни покупки от екипи, владеещи английски и немски език. По този начин е установено, че магазин за луксозни дрехи отчита само заплатените с карти покупки и така укрива по 30 000 лева месечен оборот.