Мислят да въведат райониране при приема в детските градини
Мислят да въведат райониране при приема в детските градини / Дарик Добрич

Ще бъдат въведени нови критерии за приема в детските градини на Добрич, споделиха кметът Детелина Николова и зам.-кметът по образование Камелия Койчева пред журналисти. Това се налага тъй като почти всички родители искат да запишат децата си основно в трите централни градини - с номера 8, 9 и 10. Това създава огромен проблем за балансираното разпределение, а иначе места в добричките заведения за предучилищна възраст има достатъчно засега, обясни Койчева.

Николова е провела среща с директори на градини и родители през миналата седмица, където е изложила възгледите си. Тя предлага да се върне в някаква степен районирането и децата да бъдат класирани при записването според адресната регистрация. Попитана дали това не е дискриминационно, тя посочи, че трябва да се въведе някакъв ред и няма друг признак, който да се използва.

Вече е получено и изпълнено предписание от Регионалната здравна инспекция за намаляване на броя на децата в градина №8 "Бодра смяна", съобщи Койчева.

От общината ще продължат да събират мнения как да се преодолее проблемът с препълването на централните детски градини. Смятат да въведат и ясни правила и прозрачност при събиране на пари от родителите и при реализацията на проекти от сдружения, създадени от настоятелства към градините, каза още кметът.