Болницата в Добрич
Болницата в Добрич / Дарик Добрич
Д-р Трифон Йорданов: "За мен не е драма, но не мога да си обясня причините"
МБАЛ-Добрич ще има нов изпълнителен директор – това е акушер-гинекологът д-р Светозар Байчев. Той поема поста, след като през последните три години шеф на болницата бе д-р Трифон Йорданов.

Д-р Байчев потвърди пред Дарик, че е получил предложение от Министерството на здравеопазването да оглави здравното заведение и се е съгласил. Според процедурите обаче ще мине около месец, докато новият управител реално встъпи в длъжност, след извънредно общо събрание на акционерите на дружеството.

Д-р Трифон Йорданов: Има недостиг на медицински сестри в добричката болница

Д-р Трифон Йорданов заяви пред Дарик, че не може да си обясни смяната и че никой не е изтъкнал пред него какви са причините. „Не виждам повод, като се вземат предвид показателите на МБАЛ-Добрич. Към момента ние сме сред малкото болници със стабилно финансово състояние, без просрочия и със своевременно и в срок изплатени заплати”, коментира д-р Йорданов.  

МБАЛ-Добрич има нужда от 15 лекари и 40-50 медицински сестри

Той обясни, че вчера бордът на директорите на болницата е бил повикан в министерството при зам.-министър Жени Начева. Тя обаче не ги е приела, било е връчено само писмо, в което те се уведомяват за предложението на министъра за смяната. 

В новия съвет на директорите влизат Венда Зидарова – представител на министерството, д-р Светозар Байчев и д-р Димитър Мартинов – началник на неврологичното отделение в МБАЛ-Добрич.

Д-р Трифон Йорданов е новият директор на добричката болница


„Случилото се не е драма за мен. За три години съм дал максимума на възможностите си. Постигнал съм добър мениджмънт и стабилност на болницата. Сега ще си взема почивка, а по-късно планирам да се върна в АГ-отделението”, сподели д-р Йорданов.

В същото време хирургичното отделение може да остане без лекари. Петимата специалисти в отделението, начело с началника си д-р Мирослав Попов, преди около час са подали колективна оставка в администрацията на болницата. В хирургията работят и двама специализанти.

Според д-р Трифон Йорданов причината е, че хирурзите не са получили исканото от тях увеличение на заплатите си с 400-500 лева от 1 януари. Д-р Йорданов заяви, че не е възможно да бъде удовлетворено това искане и то не е по възможностите на МБАЛ-Добрич, а и ще се заложи капан за новото управление на болницата. Той ще уведоми писмено министъра на здравеопазването за ситуацията в добричката хирургия.