Лошото време ще намали добивите от зърно, но опасност от криза няма
Лошото време ще намали добивите от зърно, но опасност от криза няма / БГНЕС

Министърът на земеделието и храните проф.Димитър Греков свика извънредно заседание на Консултативния съвет по зърното. 357 000 дка са засегнатите от наводненията земеделски площи, съобщиха официално от министерството на земеделието и храните.

От ведомството потвърдиха за Дарик, че не всички от тези площи са напълно пропаднали, в голяма част от тях има само полегнали посеви. От бранша обаче са категорични, че зърнена криза у нас няма да има.

Данните на агроминистерствто показват, че унищожените площи са близо 60 000 дка. От сектора коментират, че заради неблагоприятните климатични условия се очаква спад в добива на пшеница между 18% и 25%.

И земеделският министър, и зърнопроизводителите обаче са категорични, че въпреки тованяма основание да се притесняваме за качеството и цената на хляба, който ще се произведе от новата реколта.

Няма основания за зърнена криза у нас, потвърди пред Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

350 000 декара са силно засегнатите площи, а иначе засегнатите площи от пороите са няколко милиона декара, при които ще има редукция на добива, каза Христов.

"Неминуемо се чувства вече леко увеличение на цените, може би поради тази причина, говоря за вътрешния пазар, тъй като малко чисто спекулативно голяма част от търговците и преработвателите натискаха цените умишлено надолу и то под реални себестойности. Говореше се за цена от 27-28 стотинки, което за мен е престъпление да се продава при тези разходи на тази цена пшеницата, тъй като себестойността в различните райони е различна, но варира от 27-28 стотинки до 32-33 стотинки за килограм", каза Христов. 

От бранша са сигурни, че зърнена криза у нас и в Европа няма да има, въпреки наводненията и кризата в Украйна.