Лайънс клуб Добрич с благотворителни инициативи за 55 хил.лв.
Лайънс клуб Добрич с благотворителни инициативи за 55 хил.лв. / netinfo

55 хиляди лева в полза на местната общност събра Лайънс клуб Добрич, обяви президентът на организацията за настоящия мандат Атанас Атанасов.
32 хил. лв от общата сума са лични дарения на членовете на Лайънс клуб Добрич за чешмата, която в момента се изгражда на пл. „Свобода”, под новия електронен часовник. Останалите 23 хил. лв. са събрани на традиционния есенен благотворителен бал на клуба, който се проведе за 12-ти път в събота.

Част от средствата ще отидат за най-новия проект на клуба, представен от д-р Валери Веселинов „Профилактика на гръбначните изкривявания при децата от първи до трети клас”. Прегледите ще се извършват от специалистите в ДКЦ2, с финансовата подкрепа на Лайънс. Последните изследвания показват, че над 18% от децата на 12 – 13 години имат необратими гръбначни изкривявания и това е основната причина за осъществяването на проекта.

Вече 12 деца от Дома за медико-социални грижи са намерили своите родители, чрез друг от проектите на добричката благотворителна организация „Майките на Лайънс”, в който се обгрижват 21 деца с дефицит на социални контакти. Четирима президенти на клуба получиха отличителни значки за принос към Лайънс-движението от дистрикт-управителя на България Захар Марогло. Официално бяха чартирани (присъединени) двама нови членове на добричкия клуб. Поп-изпълнителките Ани Сарандева, Християна Дънкова и Кристина Аврамова получиха дипломи и парични награди, учредени от Лайънс - Добрич за популяризирането на местната клутура в национален мащаб. Момичетата участваха успешно в нашумелите музикални формати „Гласът на България” и „Х-фактор”.

Част от средствата в благотворителния бал бяха събрани чрез аукцион. Най-голям интерес предизвикаха офорт на Стоимен Стоилов, вдъхновен от тракийските митове и реплики на позлатения телец, открит във Варненския некропол, изсечен в националния монетен двор.