Кметът на Добрич с награда от Синдикат Образование
Кметът на Добрич с награда от Синдикат Образование / netinfo

На 11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, за пета поредна година Синдикат „Образование“ към КТ”Подкрепа” ще връчи наградата си за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикално дело „Стоян Михайловски“. Наградата се дава на отличени учители и преподаватели, като чрез нея се популяризира сред обществеността техният професионализъм, граждански принос, талант и постижения.

На церемонията, която ще се състои в софийския хотел „Рила”, са поканени министърът на образованието Меглена Кунева, заместниците й, бивши министри на образованието, синдикални лидери и др.

Номинациите „Учител на годината“ за 2016 година са в седем категории и сред тях няма преподаватели от област Добрич.

По традиция в навечерието на 24 май Синдикат „Образование“ връчва награди и на кметове на общини и началници на РИО за отлично партньорство и социален диалог. Сред тях е и добричкият кмет Йордан Йорданов.

Новост тази година е и награждаването на журналисти, допринесли за популяризиране на дейността на Синдиката.

Синдикат „Образование“ развива активно кампанията за популяризирането на учителската професия и връщане на авторитета на българския учител, професия, свързана с просперитета на държавата.

Според проучване на синдиката малко над 10% от завършилите педагогически специалности се реализират като учители. Причините, които спират младите да влязат в училище, е много стресовата и изхабяваща професия, както и административното натоварване на бъдещите педагози, станало трайна негативна тенденция по вина на МОН.

Друг възпиращ мотив за евентуалните педагози е катастрофално ниското заплащане в системата. Младите на възраст от 25 до 30 години с педагогическа специалност заявяват, че биха влязли в системата с начална заплата от 1500 лева. В противен случай биха избрали професия без натоварване и отговорности.

Синдикат „Образование“ предложи на МОН и Министерския съвет актуализация на бюджета за образование с 900 милиона лева.