КАТ: Влошената обстановка по пътищата не се дължи на слаб контрол
КАТ: Влошената обстановка по пътищата не се дължи на слаб контрол / Дарик Добрич
КАТ: Влошената обстановка по пътищата не се дължи на слаб контрол
76223
КАТ: Влошената обстановка по пътищата не се дължи на слаб контрол
  • КАТ: Влошената обстановка по пътищата не се дължи на слаб контрол

Силно е влошена обстановката по пътищата в Добричка област през 2014 година, съобщи в студото на Дарик гл.инспектор Жулиян Минев - началник на сектор "Пътна полиция". Вече са регистрирани 20 смъртни случая в катастрофи, като трима загинали са пешеходци, двама - велосипедисти. Сред починалите има двама непълнолетни младежи. Най-честите случаи са удар в дърво или блъскане на пешеходец, като основните причини за катастрофите са високата скорост, употребата на алкохол или дрога, карането без книжка.

Според Минев влошаването се дължи главно на премахнатите "легнали полицаи", както и на забраната за ползване на снимките от мобилните камери за превишена скорост. Той посочи, че вече масово се кара с минимум 20 км/час над ограниченията. Попитан дали не е време законодателят да отпусне на шофьорите по-висока разрешена скорост, той коментира, че допустимото е оптимално за състоянието на нашите пътища, даже се обмисля връщането на предела за магистралите на 130 км/час. Очаква се също законодателят да върне снимките от мобилните камери.

Като противодействие на повишената скорост в градовете и селата, от Областната комисия по пътна безопасност се подготвя доклад за местата, на които ще се задължат общините да поставят нови "легнали полицаи", подчерта Минев и припомни, че според Закона за движение по пътищата, всички общински съвети са длъжни при планирането на бюджетите да заложат средства за подобрения в инфраструктурата, касаещи пътната безопасност.

Влошената пътна обстановка в Добричко не се дължи на отслабен контрол, категоричен е Минев и подчертава, че 45% от безопасността идва от добрите пътни условия и много по-нисък процент от други фактори като контрола и квалификацията на водачите. Той призна обаче, че работят с твърде малко служители - след съкращения, направени от правителството на Пламен Орешарски и заради изпращането на униформени полицаи за 15-дневни караули на границата с Турция.

За съжаление липсата на средства засяга и общините и пътните управления и поради това си остават проблемите с дупките по пътища и улици, липсата на добра маркировка, неокастрените храсти, констатира Минев. Той каза, че вече е твърде закъсняло полагането на хоризонтална маркировка по пътищата в Добричко, но за кастренето има още благоприятни дни.

Тенденцията за намаляване на пътната аварийност е от 2009 г.. Тогава жертвите на войната по пътищата са били 40, но за 4 години - през 2013 г., са намалели до 13. Ето и още малко данни за пътната картина в Добричко през тази година: 136 са тежките произшествия до момента, ранените са 169, загиналите - 20. Само през октомври са установени 96 неправоспособни и 40 пияни водачи.
За ефективността на контрола с мобилните камери също говори статистиката - през т.г. са установени само 1 250 нарушения, като през 2013 г. те са 12 760.

Гл.инсп. Минев сподели, че се надява да се промени закона и да се допусне отново ползването на мобилни камери. Чуйте още от него в звуковия файл.