Какви възможности за европейско финансиране има за пчеларите през новия програмен период
Какви възможности за европейско финансиране има за пчеларите през новия програмен период / Дарик Добрич

В Добричка област за изтеклия програмен период 2007-2013 г. има разработени най-много проекти по мярката за стартова помощ за създаване на стопанства на млади фермери, както и за подпомагане на полупазарните стопанства в процес на преструктуриране по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи за Дарик Маринела Георгиева от Областната служба за съвети в земеделието. Добра практика при пчеларите са няколко проекта по мярка 121 за инвестиции в пчелините, по които са изградени помещения за добив и съхранение на мед. Има реализирани и неземеделски дейности - къщи за гости и демонстрационни обекти.

През новия програмен период 2014-2020 ще се отвори мярка 6.3 от ПРСР - „Стартова помощ за малки земеделски стопанства", от която могат да се възползват и пчеларите, отбеляза Георгиева. Тя е от тематичната подпрограма с отделен бюджет за малките стопани, които няма да се конкурират с големите арендатори или с кооперациите. Подпомагането ще е до 15 000 евро за стопанство, което покрива условията. Първият транш при одобрение ще предоставя 10 000 евро, а на третата година, когато са изпълнени дейностите, ще се дават останалите. Има условие стопанствата да имат стандартен производствен обем между 2 000 и 7 999 евро. Проектите ще се класират, което също е новост при оценяването, отпада редът първият внесъл да е първи одобрен, уточни още Георгиева.

Тя препоръча в бъдеще пчеларите в Добруджа да са активни в сдружаване в организации на производителите, което за сектора е бързо и добро решение, защото има мерки за поощрение на групи. Добре е да се мисли и повече за затваряне на цикъла на производство и предлагане на бутикови продукти освен масов мед, смята Георгиева.