Изготвиха стратегия за развитие на туризма в Тервел и Крушари
Изготвиха стратегия за развитие на туризма в Тервел и Крушари / netinfo

Изготвена е стратегията за развитие на туризма в общини Тервел и Крушари в рамките на проект "Споделяне на успешни европейски практики в алтернативния туризъм - ключ за устойчиво развитие на общините Крушари и Тервел". Проектът е финансиран  по ОП "Регионално развитие". Вече са  направени и анализи на европейския опит в областта на алтернативния туризъм, проучване на опита на партньорската община Ефкарпия, Гърция  в сферата на алтернативния туризъм, както и анализ на общините Крушари и Тервел за развитие на туризъм.

Анализът показва, че двете общини имат потенциал за развитието на еко-туризъм, ловен, селски и културно-исторически туризъм.  Регионът има изключително чиста околна среда, незамърсени води, въздух и почва. Местността „Сухата река" предоставя възможности за развитието туристически маршрути, постройки за наблюдение на птици и развитието на любителски риболов. В същата местност са открити редица пещери и скални манастири, например манастирът "Гяур евлери", чието име означава "християнски къщи".

На територията на община Крушари има 19 археологически забележителности, сред които укрепени селища, римски път, некрополи. В Крушарска община се намира и най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа - крепостта Залдапа. В културен план голямо значение има провеждането на регионалния фолклорен събор в местността "Текето".

Сред историческите забележителности на община Тервел са античната крепост край село Балик, античната и средновековна крепост "Калето" край село Войниково, скалните манастири край селата Оногур, Балик и Брестница. 

На територията на Държавната дивечовъдна станция "Тервел" може да се развива ловен туризъм, а изкуствените водоеми в северната част дават възможност за развитието на спортен риболов.

От направения анализ се вижда, че Крушари и Тервел имат сходни туристически профили, което е предпоставка за разработването на общи туристически дестинации.