Искат преразглеждане на бюджета на Селскостопанска академия за 2013 г.
Искат преразглеждане на бюджета на Селскостопанска академия за 2013 г. / Дарик Добрич
Искат преразглеждане на бюджета на Селскостопанска академия за 2013 г.
59855
Искат преразглеждане на бюджета на Селскостопанска академия за 2013 г.
  • Искат преразглеждане на бюджета на Селскостопанска академия за 2013 г.

С възгласи "Искаме си заплатите", "Хлябът на България е наше дело" служители на Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/ в Генерал Тошево излязоха на протест в Добрич. Те проведоха шествие, спирайки се пред общината и областна администрация, където внесоха декларация с искания, адресирана до премиера, министъра на финансите, министъра на земеделието, президента на КНСБ, областния управител и кмета на Добрич.

Учените настояват да им се изплатят работните заплати за ноември и декември 2012-а в пълен размер, в срок до 20 декември, както и да се осигури редовно ежемесечно заплащане за догодина. Иска се също преразглеждане на средствата за Селскостопанската академия в държавния бюджет за 2013-а.

Около 300 са служителите в ДЗИ - Генерал Тошево. Много от тях са представители на едни и същи домакинства, които за коледните и новогодишни празници са останали без средства за елементарни нужди, в невъзможност да изплащат режийните си разходи. От 2008 г. заплатите им не са увеличавани, те не получават работно облекло, както и бонуси, премии и допълнително материално стимулиране.

В декларацията се посочва, че учените в ДЗИ са създали над 180 сорта и хибрида полски култури, като около 80% от площите в България се засяват с техни семена. Приносът в държавния бюджет възлиза на над 5 млн.лева годишно.

От института обвиняват за състоянието им Селскостопанска академия и Министерството на земеделието, които са обещали сигурно финансиране до края на годината. Оттам са категорични, че няма да спрат протестните си действия и догодина, докато не бъдат уважени исканията им.

Протестът на учените бе подкрепен от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В прикачения файл чуйте какво заяви на митинга зам.-директорът на ДЗИ проф. Николай Ценов, както и част от декларацията, прочетена от него.