Елка Димова: Ще бъде контролиран всеки лев в общинската хазна
Елка Димова: Ще бъде контролиран всеки лев в общинската хазна / Дарик Добрич

Бюджет`2016 на община Добрич ще бъде бюджет на разума, заяви пред Дарик зам.-кметът по финансите Елка Димова. По думите й кметският екип не си позволява да залага нереалистични „кухи” приходи, за да си обезпечи разходите. Целта при изготвянето на бюджета е била разумно планиране на приходите и разходите.

49 356 000 лева е общата рамка на бюджета за тази година, като средствата за държавно финансираните дейности са 28 269 000 лв., а за местните -  21 087 000 лв. Бюджетът ще бъде дискутиран и приет на сесията на Общинския съвет на 28 януари.

„Затягане на коланите ще има във всички сфери, щом се харчат публични средства. Ще бъде контролиран всеки лев”, декларира Елка Димова. Тя смята, че ще има една-две сфери, където средствата няма да достигнат. „Например детските заведения – броят на децата намалява, оттам намалява субсидията, която получават тези звена и те изпитват силни затруднения да се справят с дейността си в рамките на бюджетите си. Не предвиждаме увеличение на таксите за ЦДГ. Ние предложихме обаче на директорите на детските градини през 2016 г. да управляват собствените си бюджети, да бъдат финансови мениджъри. Очакваме от тях анализ доколко таксите, които събират, успяват да покриват разходите им. Ще имаме тези анализи вероятно на полугодието”, подчерта зам.-кметът.

Сред основните обекти, заложени в Капиталовата програма на общината, е Площадката за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. За нея в бюджета са предвидени 607 хил.лева и през 2016 г. тя ще бъде завършена. Предвижда се реконструкция с изграждане на битова канализация на 2 улици – „Вежен” и „Разлог” за 204 хил.лв. Това бе и едно от предложенията на граждани, което е прието от кметския екип и заляга в бюджета.

Предвижда се още модернизация на техническата база на стадион Пионер с целева държавна субсидия от 200 хил.лв. Същата сума е заделена и за ремонт на покрива на концертна зала „Добрич”, но ако се получи европейско финансиране, средствата ще бъдат пренасочени. За ремонт на покрива на Стоматологичната поликлиника са определени 100 хил.лв. Доста средства са предвидени за проектиране на обекти от инфраструктурата, за които по-късно ще се търси европейско финансиране за реална рехабилитация, допълни Димова.

Зам.-кметът определи като прецедент за община Добрич големият интерес към публичните обсъждания на проектобюджета и постъпилите много предложения. Хората са заинтересовани от промяната, очакват нещата в Добрич да се случват по различен начин и те да участват повече в управлението на града, коментира Димова.

По предложение на граждани ще се заделят 60 хил.лв. за почистване на р.Добричка и поддържане на дерето. Работи се и за разширяване на гробищния парк, като се водат преговори със собственици за закупуване на околни парцели. Търси се и вариант за преместването на автобусната спирка на ул.”Отец Паисий” на по-подходящо място, където няма да затруднява движението. Това също ще се финансира от община по предложение на МГЕРБ.

Възстановява се поп-рок конкурсът „Сарандев” през м.май с 20 000 лева средства от общината и хоровият фестивал „Маестро Захари Медникаров” с 5000 лева. С 65 хил.лева ще бъде съфинансирана подмяната на дограмата на Художествената галерия, която ще се прави по програма „Красива България”.

През тази година обаче парите няма да стигнат за осъществяване на някои от предложенията на граждани и организации. Няма възможност за отпускане на средства за закупуване на медицинско оборудване за МБАЛ-Добрич и ДКЦ 1, защото сумите са много големи, каза Елка Димова. Няма да се прави и пешеходна светофарна уредба на кръстовището на пазара /до Пътното/, защото според кметския екип това ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. Не е прието и предложението за строеж на крематориум в гробищния парк, поради неодобрението на обществеността и църквата.

Към момента не е възможно и създаване на фонд „Здраве” за финансиране на млади кадри, които да бъдат привлечени да работят в нашите здравни заведения. Не може да бъде възстановен и фонд „Ин витро”. За тях ще се търсят варианти за финансиране през следващите години, защото те са важни за града, посочи Димова.