Еко Норд на Юрий Чарийски ще прави филм за Северното Черноморие
Еко Норд на Юрий Чарийски ще прави филм за Северното Черноморие / Валентина Добринчева
"Еко Норд" на Юрий Чарийски ще прави филм за Северното Черноморие
25124
"Еко Норд" на Юрий Чарийски ще прави филм за Северното Черноморие
  • "Еко Норд" на Юрий Чарийски ще прави филм за Северното Черноморие

Над 600 са вече симпатизантите на Сдружение "Еко Норд", което бе основано от живеещият във Виена добрички фотограф Юрий Чарийски през март м.г.. То си има група във Фейсбук в интернет, в която участват българи и чужденци, живеещи по цял свят. Това разказаха за Дарик радио двама от координаторите за Добричка област Петко Герджиков и Ивайло Алексиев. За дейността помага и кметът на Камен бряг Добринка Ялнъзова.

Целите на сдружение "Еко Норд" са опазване на флората и фауната на Северното Черноморие, както и на общия облик на местността. Сдружението ще организира мониторинг, тематични обучения, национални и международни конференции. Намерението е Северният бряг да бъде документиран, а животинските видове, които обитават тези места да се броят и картотекират.

"Еко Норд" провежда и дейност, нетипична за други еко движения. Това е работата върху запазването на народните обичаи и обреди, казаха още представителите в Добрич. Те ще записват, снимат и ще създадат филм и архив с песни, предания, носии, както и обекти на архитектурата и археологията по Северното Черноморие. Данните ще бъдат базирани в интернет и достъпни за всички. Ще се положат максимум усилия в съхраняването на екоразнообразието, етнологията и архитектурата на региона.

В актива на "Еко Норд", вече има различни изяви - Юрий Чарийски е организирал поход до Яйлата с опознавателна цел по случай Деня на морето, както и лекции на тема "Замърсителите на Черно море" и среща с учениците на училище "Й. Йовков" в Каварна.
Можете да станете симпатизант на сдружението в групата с име Еко Норд във Фейсбук, да членувате или да помогнете чрез банковата сметка в Си Банк с IBAN: BG14 BUIB 78771066666600.

Чуйте част от набелязания план на еколозите за настоящата 2010 година в звуковия файл - в разговор с Петко Герджиков и Ивайло Алексиев.

"Еко Норд" на Юрий Чарийски ще прави филм за Северното Черноморие
netinfo