Една от най-успешните си години отчита Двореца край Балчик
Една от най-успешните си години отчита Двореца край Балчик / Дарик Добрич

Един от най-успешните си сезони отчита Държавен културен институт – Културен център „Двореца” в Балчик. От началото на 2016 година до момента приходите за комплекса са в размер на 1 млн.610 хил. лв., съобщи ръководителят на института Жени Михайлова. Това е със 70% от 2013 година, когато приходите са били 961 хиляди лева.

До месец октомври т.г. „Двореца” е посрещнал 250 хиляди посетители, при 201 хиляди през цялата минала година. Има увеличение и на нощувките – т.г. приходите от нощувки са били 128 хиляди лв., с 25% повече от 2013 година. Комплексът разполага със 106 легла.

Най-много са били посетителите от Румъния, следват българите и туристите от Русия, Германия, Франция, Швеция, Чехия /25% увеличение/ и Полша /30% увеличение/. Тази година бившата обител на румънската кралица е била привлекателна и за посетители от Китай, Корея, Израел, Аржентина, Гърция.

„Постигнахме на 100% основната си цел – да насърчим творци за реализация на проекти с високо качество в „Двореца”, заяви Михайлова. Екипът й разработва нов проект с организация от Чехия за доброволци, които искат да работят в сферата на културата в „Двореца” и в региона.

Изпълнени са и целите на Инвестиционната програма. Всички вили вече са климатизирани, интернет има навсякъде на територията на културния център, на разположение на туристите е екскурзовод, владеещ  5 езика.

Възложено е археологическо обследване на една от историческите сгради в комплекса – „Пушалнята”. Има идеен проект за нейното възстановяване, с облагородяване на терена около нея.

Приключена е програмата за хора с увреждания – „Двореца” вече разполага с три робота, които помагат на инвалиди да стигат до всички обекти.

През 2017 година ще се работи за укрепване на терените около 46-те сгради в комплекса. Ще се изградят две фондохранилища, ще има нова рецепция, ще се работи по експозиците на галерия „Тихото гнездо”. Предстои да бъдат облагородени и зацветени градинките около плажа пред „Двореца”.