В Двореца - Балчик отчитат 30% ръст на посещенията
В Двореца - Балчик отчитат 30% ръст на посещенията / Дарик Добрич

30-процентен ръст на посещенията отчитат в "Двореца" - Балчик. Обектът е посетен от 230 000 туристи, съобщи директорът на архитектурния комплекс Жени Михайлова.
Най-много са били гостите от Румъния, следвани от българи и руснаци. Отчита се значителен ръст на туристи от Чехия и Полша, а също на посетители от азиатските държави.

Увеличението на гостите от Чехия вероятно се дължи и на доброто сътрудничество на културния център с чешката област Злин. Ученици и преподаватели от училището по стъкларство в Валашке Мезиржичи посещават архитектурния комплект, които после разказват добрите си впечатления и водят след себе си още туристи, коментира Михайлова. Тя подчерта, че в регионалните телевизионни канали, а отскоро и в  програма „Култура” на националната чешката телевизия, се излъчва филм за Двореца.

Михайлова коментира и декларацията на Общинския съвет в Балчик, в която се настоява до 1 февруари проблемът с двете каси в архитектурно - парковия комплекс да бъде решен.

"Ситуацията с двете каси е неприятна. Аз също апелирам от няколко години, че трябва да има една обща каса. Работи се по такова споразумение, говорено е с ректора на Софийския университет и имаме виждания до следващия сезон проблемът да се реши", посочи Михайлова.