Добричката болница започва годината без неразплатени задължения
Добричката болница започва годината без неразплатени задължения / Дарик Добрич

Добричката болница е приключила 2010-та година без неразплатени задължения, съобщи изпълнителният й директор д-р Мариян Ананиев. Той припомни, че в края на лятото заради забавени плащания от НЗОК и министерството на здравеопазването лечебното заведение беше принудено да ореже драстично разходите си. Тогава плановите пациенти трябваше сами да си осигуряват храна и спално бельо. Това вече не се налага, подчерта д-р Ананиев и допълни, че  през годината не е възниквал дефицит по отношение на снабдяването с лекарства и консумативи. По думите му в края на годината държавата е стабилизирала  ритъма на финансовите потоци и по-голямата част от задълженията към болницата са покрити.

Възнагражденията на лекарите не са намалели през годината и дори има  умерен растеж на заплатите от порядъка на 7-8 %, отбеляза още Ананиев. Заради липса на достатъчно специалисти обаче болницата изпитва затруднения в отделенията по хирургия и неврология.

Около 18 хиляди лежащо болни са лекувани през годината в здравното заведение, други 50 хиляди пациенти са преминали през Спешно отделение и Медицинския център.