Добрич отбелязва активно Световния ден за борба срещу СПИН
Добрич отбелязва активно Световния ден за борба срещу СПИН / Дарик Добрич

Ден на отворените врати ще се проведе в СПИН - лабораторията на РИОКОЗ-Добрич, съобщават оттам. Той е посветен на днешния 1 декември - Световен ден за борба срещу болестта. Основните събития в Добрич, посветени на инициативата, се организират и провеждат от Общински Клуб "К 7", който съществува от една година с цел превенция на ХИВ-СПИН. В него членуват 30 доброволци на възраст между 16 и 23 години, които работят на терен и обучават свои връстници.

Клубът ще отбележи рождения си ден в 14.00 ч. на тържество с партньори в Младежки център "Захари Стоянов". През целия ден доброволците ще раздават информационни материали на посетителите на центъра. Там ще имате възможност и да си направите атрактивна фотография - от клуб "К-7" са подготвили за 1 декември параван "Кондом - снимка". Смелчаците ще получат за награда презерватив. Пред Младежкия център ще бъде разпъната голяма червена панделка - международен символ на солидарност към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. На гражданите на Добрич ще бъдат раздадени малки червени панделки, презервативи и балони.

Добрич отбелязва активно Световния ден за борба срещу СПИН
netinfo
В световния ден ще се включат по традиция и от Българския младежки Червен кръст /БМЧК/, които в 12.00 ч. пред хотел "България" ще направят парад, в който ще дефилират два презерватива. Те също ще раздават червени панделки, презервативи и информационни материали.

В следващите 10 дни Общински клуб "К7"ще проведе още акции, посветени на борбата срещу СПИН. Сред тях са дискотека с тематични игри и демонстрации, концерт на закрита сцена с участието на доброволци от клуба и техните приятели, три сбирки по подхода "Връстници обучават връстници", водени от подготвени млади хора от клуба и карнавално шествие с маски в централна градска част и градски парк "Св. Георги".

На 3 декември РИОКОЗ-Добрич ще проведе изнесен КАБКИС в Професионална гимназия по строителство и архитектура - Добрич. По време на Кампанията доброволци на БМЧК ще направят обучения на 8-те класове в Езикова гимназия "Гео Милев", ПГ по туризъм "П.К.Яворов" и ПМГ "Иван Вазов". Лекции и обучения на тема "Превенция на ХИВ/СПИН и СПИ" ще се изнасят в учебните заведения на областта от експерти на РИОКОЗ-Добрич. С помощта на БМЧК ще бъдат раздадени презервативи в дискотеки и ученически общежития в Добрич, Крушари, Ген. Тошево и други общински градове.

Националната АнтиСПИН кампания се организира за седми пореден път. Тя ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба срещу СПИН - 1 декември; Деня на влюбените - 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва в третата неделя на м. май. Насочена е приоритетно към младите хора. Мотото й тази година е "Презерватирай се!". Посланията на кампанията са: "Предпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!"
Около 4000 българи реално са инфектирани с вируса ХИВ, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Официалната статистика сочи, че към 25 ноември броят на официално регистрираните серопозитивни българи е 1 252 души. Тази година се наблюдава критично занижаване на долната възрастова граница на заболелите. Най-младият заразен е на 15 години. От ведомството констатираха, че е особено тревожен фактът, че над 52 процента от новорегистрираните са младежи между 15 и 29 години.