Добрич отбелязва 75 години от Крайовския договор
Добрич отбелязва 75 години от Крайовския договор / libdobrich.bg

Днес се навършват 75 години от подписването на Крайовската спогодба, с която Южна Добруджа отново се връща в пределите на България. Годишнината ще бъде отбелязана в Добрич с поредица от инициативи.

Пред паметните плочи на ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев, полк. Борис Дрангов, Христо Стефанов, барелефа на цар Борис ІІІ, Кръст – паметник на загиналите в Добричката епопея 1916 г. ще бъдат положени цветя. От 9.00 до 17.00 часа във Военното гробище - музей е обявен Ден на отворените врати. В Дом-паметник „Йордан Йовков“ се открива изложбата „Граници и съдби. Добруджа 1940 година“.

В 17.30 ч. започват две празнични дефилета в централната част на града.  Представителният духов оркестър на ВМС ще премине от началото на пешеходната зона до площад „Свобода”, а  Духовият оркестър на  Добрич от пл.„Демокрация“ до пл. „Свобода“. Оркестрите ще се съберат на площад „Свобода", където ще изнесат концерт. В него ще се включат и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен.

Проявите, посветени на 75-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа в пределите на България ще продължат до Денят на Добрич -25 септември. За 18 септември е планувана международна научна конференция на тема „Добруджа - политика, общество, стопанство и култура /19.-20. век/” с научен ръководител 
акад. Георги Марков.

На Крайовската спогодба е посветено и тазвечерното издание на предаването “История.BG”  по БНТ.
Крайовският договор е подписан в румънската кралска резиденция на 7 септември 1940 година към 3.20 часа следобед при закрити врати и пълна забрана за достъп на журналисти и фотографи, пише на страницата на предаването. Точно в 4.00 часа министър-председателят проф. Богдан Филов съобщава историческата вест по българското радио с думите: “Българи, нашата златна Добруджа се връща отново в пределите на майката Отечество. Да живее България!”.