архив
архив / снимка: Thinkstock/Getty Images
„Надявам се, че е станала някаква грешка. Даяна Димитрова е много сериозна състезателка, аз много й вярвам, вярвам и на треньора й Божидар Божилов”, заяви пред Дарик генералният секретар на федерацията ни по вдигане на тежести Борислав Гидиков по повод положителната допинг проба на добричката спортистка.

Той потвърди, че в 6 часа на 20 март допинг ченгета са били в дома на Даяна и са взели урина за проба. По повод появила се информация, че проверяващите са били унгарци, Гидиков уточни, че без значение от каква народност са, те са представители на WADA – Световната антидопингова агенция. Божилов пък обясни междувременно, че допинг ченгетата са били  две български лекарки.

В първите дни на май във федерацията е получено уведомление, че пробата е положителна за диуретика фуросемид. Даяна Димитрова е дала кръв и урина за проба и на Световното първество за кадети в Банкок в началото на април. Там тя се класира на осмо място. Пробата и там обаче е показала същия резултат, каза Гидиков.

След получаване на резултата с положителната проба тече едномесечен срок, в който състезателката трябва да направи писмено обяснение пред международната федерация и пред WADA. „После има съгласуване иска ли спортистката да се отвори втората проба. Работим с адвокат, за да е всичко както трябва и сроковете да бъдат спазени”, заяви Борислав Гидиков.

Към този момент все още не са изискани обяснения от Даяна Димитрова. Това бе потвърдено и от Божилов. Той отказа да коментира случая с мотива, че те с Даяна нямат никаква официална информация или документ за резултата от пробите. Гидиков пък уточни, че официален документ няма, защото случаят е в процедура докато изтече едномесечния срок от получаване на положителната проба.

„Като се направи обяснението, се надяваме да има малко наказание, детето е кадърно, развитието е пред нея”, посочи Гидиков.