Деси Тенекеджиева и Миро представят Живот като на кино
Деси Тенекеджиева и Миро представят Живот като на кино / netinfo

Точно 10 години след излизането на съвместния им хит “Когато всичко свърши”, Деси Тенекеджиева и Миро са готови с нов арт проект на фондация „Стоян Камбарев”, който ще представят в 5 български града, сред които и Добрич. Проектът е наречен  “Живот като на кино” и събира в едно музика, кино и художествена фотография, като дава поле за изява на над 100 артисти, музиканти, художници, фотографи.

Тази вечер от 18 ч. в Художествената галерия в Добрич ще се състои официалното откриването на фотографската изложба, която ще може да се види до 25-ти февруари, когато от 19 ч. в Младежкия център, публиката ще може да се наслади и на концерт с филмова музика. Входът е свободен, както за изложбата, така и за концерта.

“Прекрасно е, че започваме нашето турне точно в родния град на Миро. Той е уникален певец и артист и се радвам, че се съгласи с удоволствие да стане част от този наш толкова интересен експеримент - 12 музиканти, 17 филмови песни и композиции, 17 специални мултимедийни видео клипа и 33 фотографии, всичко това, вдъхновено от любовта ни към киното. Ще изпълним едни от най-любимите филмови песни и музикални произведения и ще се опитаме да разкажем историята им лично. Защото изкуството е точно това - умението да разказваш истории по свой собствен начин. ”- споделя Деси Тенекеджиева, която е и продуцент на проекта.

Музикален продуцент е композиторът и диригент Страцимир Павлов, който е носител на Голямата награда за полет в изкуството на Фондацията преди две години.

Oсвен звездите Деси и Миро, в концертите участват певците Mr. VOG и Весела Янева, Борис Казаков/контрабас/, Валери Ценков/ ударни/, Чавдар Гочев- Чарли /китара/ Стоян Роянов-ЯЯ /кларинет, саксофон/и Струнно трио 3V .

Изборът на лентите, вдъхновили проекта, е селекция от филмови течения, маркирали миналия век - италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи.

Ето и някои от филмите, чиято музика ще прозвучи по време на концертите: “Кабaре” и “Ах, този джаз” на Боб Фос, „Списъкът на Шиндлер” на Стивън Спилбърг, „Циганско време” и “Ъндърграунд” на Емир Кустурица, „Закуска в Тифани”на Блейк Едуардс, “Магьосникът от ОЗ” на Виктор Флеминг. Не са пропуснати и две знакови български филмови песни.

Визуалният артист Димитър Дачев е отговорен за мултимедийната част на концерта-спектакъл със специални кадри, заснети по време на снимачния период на фотосесиите.  Фотограф и арт директор на 33-те кадъра, вдъхновени от шедьоврите на световното кино, е Мариета Ценова- знаково име във визуалното съвременно българско изкуство и един от създателите на култовото списание "Егоист". Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение. Първото представянето на изложбата се състоя в НДК през октомври и мина при голям интерес.