Десетки изпълнители се включват във фолклорния събор  Текето
Десетки изпълнители се включват във фолклорния събор Текето / sabori.bg

Десетки изпълнители се включват в 18-ото издание на фолклорния събор "Текето", който се провежда ежегодно в едноименната местност край село Александрия в община Крушари.

Участие във фолклорния празник ще вземат 45 формации, 30 индивидуални изпълнители, 8 танцови състава, между които 3 детски групи от Добричка, Варненска и Силистренска област.

Тази година конкурсен характер имат само изявите на фолклорните групи. Изпълненията ще се оценяват от  жури с председател фолклориста Петър Крумов и народните певици Добра Савова и Иванка Русева. Класираните на първите три места групи ще получат парични награди. За всички участници са подготвени грамоти, а за най-добре представилите се ще има поощрителни награди.

Съборът започва в 9.00 часа, а награждаването на най-добрите изпълнители е предвидено за 18.30.

Според преданията на "Текето" има отпечатък от копитото на магарето на Свети Илия. Има и лечебен извор, от който  хората наливат вода за здраве. Легендата разказва, че някога Свети Илия слязъл от небето, яхнал своето магаре. Дълго обикалял безводната Добруджа в търсене на вода и подслон, но така и не открил. Накрая умореното му магаре тупнало няколко пъти върху един камък в гората край село Александрия. От мястото бликнала вода, която се оказала с лечебна сила. И до днес вярващи и хора в нещастие идват да пренощуват край извора, да се измият и пият от лечебното изворче.