Чакаме двойно по-малко хлебна пшеница от миналата година
Чакаме двойно по-малко хлебна пшеница от миналата година / Дарик Добрич
Чакаме двойно по-малко хлебна пшеница от миналата година
31602
Чакаме двойно по-малко хлебна пшеница от миналата година
  • Чакаме двойно по-малко хлебна пшеница от миналата година

Около 70% от пшеницата в страната е прибрана, съобщи в Добрич председателят на УС на Националната Асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. В Северозападна България вече е прибрано 95% от зърното, докато най-зле заради падналите дъждове е Североизточна България, където е ожъната 60% от пшеницата, каза Христов. 95% от ечемика и 96% от рапицата също са прибрани, а останалите 4-5% са пропаднали площи,информират от Асоциацията.

От прибраните 2  100 000 тона пшеница 550 хиляди тона е хлебна, а останалото количество е фуражна пшеница. Докато миналата година хлебната пшеница в страната е била 1 100 000 тона, тази година тенденцията е тя да не надхвърли 600 хиляди тона, което е двойно по-малко, обясни Радослав Христов. Той обяви, че в момента фуражната пшеница се търгува между 220 - 230 лв. за тон, а хлебното зърно - от 240 до 260 лв. за тон. Надяваме се да достигнем общо производство на пшеница между 3 300 000 - 3 400 000 тона.

Изпратили сме две писма до земеделското министерство с искане да бъде стартиран регламент за компенсиране на земеделските стопани за пропаднали площи с европейски пари, но все още няма реакция от тяхна страна, каза още Христов. Той взе участие в среща по проблемите на жътвената кампания, организирана от Националната асоциация за семена. В срещата се включиха и представители на научните институти по пшеницата и слънчогледа в Ген.Тошево, по ечемика в Карнобат и по пшеницата в Садово, членове на браншови организации и земеделски производители.

Те обмислят да предложат на земеделското министерство да бъде коригиран съществуващия Държавен стандарт при производството и окачествяване на семената за показателите влага и кълняемост. От 13% на 14% да се повиши показателят за влага, а за кълняемост - да се понижи от 85% на 80% предлагат от Националната асоциация за семена, което според тях няма да се отрази на качеството на пшеницата.

Чуйте още какво каза председателят на УС на Националната Асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов в звуковия файл: