Чака се политически отговор как ще се изпълняват проекти във водния сектор
Чака се политически отговор как ще се изпълняват проекти във водния сектор / netinfo

Общините могат да се отдръпнат от изпълнението на проекти по Оперативните програми във водния сектор. Това каза кметът на Добрич Детелина Николова, която участва през изминалата седмица на среща в столицата с вицепремиера Меглена Плугчиева, министрите на финансите Пламен Орешарски, на регионалното развитие Асен Гагаузов и на околната среда и водите – Джевдет Чакъров. Било е обсъдено съучастието на общините и държавата при финансирането им.

Поради липса на политически решения, основната тежест ще легне в крайна сметка върху гражданите, тъй като за да се поемат разходите, ще се наложи да се вдигнат значително таксите за потребление на вода, канализация или за отпадъци, коментира Детелина Николова. Държавата продължава да не иска да поеме ДДС-то при изпълнението на проектите, което е от най-големите пера и пречи на общините да обезпечат други важни дейности.

Оперативната програма действа до 2013 г., но политиците още сега не са склонни да кажат какъв ресурс ще заделя държавата за съфинансиране в сектора. Това ни навежда на мисълта, че всеки следващ управляващ може да си прави каквото иска, без да има държавна стратегия, подчерта Николова.

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ дава срок на държавните чиновници до края на януари да излязат с твърдо решение по тези въпроси. В противен случай, коментира кметът на Добрич, масовата нагласа е местните влaсти да се оттеглят от изпълнението на тези проекти, за да не се вкарват в разходи и ангажименти за в бъдеще.

Иска се също от Министерството на регионалното развитие да внесат закона за ВиК до 10 февруари, тъй като е трябвало да е готов още през май 2008-ма година.