Б.Якубов: Липсата на реална децентрализация е причина за обезлюдяването на малките селища
Б.Якубов: Липсата на реална децентрализация е причина за обезлюдяването на малките селища / netinfo

Липсата на реална децентрализация в страната е основната причина за обезлюдяването на малките населени места. Когато те нямат автономия, хората емигрират оттам, заяви Билгин Якубов – водач на листата на Реформаторския блок /РБ/ за Добрички избирателен район. Якубов допълни, че такава автономия ще даде възможност за привличане на повече инвеститори. Те от своя страна трябва да бъдат стимулирани под различни форми – с данъчни облекчения, отдаване на терени под наем и др.

„Децентрализацията дава сила на регионите. Прекаленото централизиране на финансите в ръцете на правителството прави изключително зависими общините, особено малките, които нямат достатъчно собствени приходи и разчитат на държавния бюджет. Затова децентрализацията трябва да е направена така, че да не е в ущърб на малките общини”, смятат в РБ, като се обявяват за нов закон за местното управление и местната администрация, както и за ефективно гражданско участие в управлението чрез местни референдуми.

Според реформаторите Добрич трябва да върне старата си слава на промишлен център със силно развита преработвателна промишленост. Съществен проблем е, че градът няма прилежащи земеделски територии, което донякъде отдалечава хората в Добрич от проблемите на общините, които са изцяло в селска територия. Приоритет е да се търси нов начин на административно деление, подчертават от блока.

Билгин Якубов коментира и предлаганата от РБ реформа в МВР.  „В обществото има голям дефицит на справедливост и това е огромен проблем. МВР в момента разполага с един от най-големите бюджети в страната. На 8 място сме в света по брой полицаи на глава от населението, а в Европа – на първо. Щатът на МВР е голям, но виждаме, че липсва полицейско присъствие в малките населени места, т.е. системата не е достатъчно ефективна. Проблемите в МВР се свеждат до лошо управление и лошо структуриране. Администрацията в МВР е нефункционална. Щатът в определени сектори е раздут, а там, където трябва да се работи на терен, не са заети всички бройки по щат”, коментира Якубов. Реформаторите се обявяват за това, назначаването на директорите на областни дирекции да се съгласува с местната власт. Отчетите на МВР-шефовете по места пък трябва да са публични - директорът да се изправя пред обществеността и да казва какво е свършил.

Помолен да коментира слогана на РБ „Всичко е в твоите ръце”, Билгин Якубов заяви: „Най-ценното нещо в една държава са хората. Те трябва да повярват в себе си, в своите възможности и така да направят своя избор. Човек е свободен, когато има право на избор. Нека хората да се възползват от това.”