Апелативният съд във Варна потвърди екстрадицията на каварненец, издирван за банкови измами и блудство с непълнолетна
Апелативният съд във Варна потвърди екстрадицията на каварненец, издирван за банкови измами и блудство с непълнолетна / Окръжен съд Добрич - пресцентър

 

Варненският апелативен съд потвърди решение  на Окръжен съд – Добрич, с което е допусната екстрадицията на каварненец, издирван за шест банкови измами и за блудство с непълнолетно момиче.

Прокуратурата на Илинойс, САЩ настоява 43 годишният Галин Филев да бъде предаден на компетентните власти, за да бъде съден за деянията си.

Окръжният съд на Северен район на Илинойс САЩ е издал 2 заповеди за арест – през април 2006 и през януари 2011 година. Едва през ноември миналата година, на основание на Международни договор за екстрадиция, подписан между България и САЩ, Филев е бил временно задържан за 60 дни. За  да потвърди решението за екстрадицията  на каварненеца, втората съдебна  инстанция намери, че всички основания, предвидени в подписаните двустранни договори са налични.

Престъпленията, за които американските власти издирват българина се наказват и по българското законодателство. В Илинойс разследват Филев за 6 банкови измами, извършени в северния район на щата през периода юли 2005 - март 2006 година. Американски банки са му отпуснали 4 ипотечни заеми за два имота в района на Чикаго, които българинът никога не е обитавал. Други два банкови заема Филев получил за развитие на малко предприятие. Според разследващите в щата Илинойс, българинът вписал неверни данни за годишните приходи на фирмата. Според компетентните власти в Америка, щетите, които са нанесени на банковите институции възлизат на 950 000 щ.д., а законите в Илинойс наказват това престъпление с „лишаване от свобода” до 30 години.

Освен за банковите измами Галин Филев ще бъда разследван и за отвличане и сексуална злоупотреба с непълнолетно лице, извършено през септември 2005 година.

Решението на Варненския апелативен съд, с което  се потвърждава екстрадицията на Галин Филев за САЩ, за да бъде разследван и изправен пред съда за банкови измами, отвличане и блудство с непълнолетно лице не подлежи на обжалване.