Албатросинвест - 98 ще плаща над 1 млн. долара на Агенцията за следприватизационен контрол
Албатросинвест - 98 ще плаща над 1 млн. долара на Агенцията за следприватизационен контрол / netinfo
Над милион и сто хиляди долара трябва да плати дружеството „Албатросинвест – 98” в село Стожер на Агенцията за следприватизационен контрол, реши Добричкият окръжен съд.

Решението е заради неизпълнение на задължения по приватизационен договор от 1999 година. Дружеството трябва да заплати сумата от 1145726 долара, както и над 90 хиляди лева за юридическо възнаграждение и държавна такса по делото.

Агенцията за следприватизационен контрол претендира за неустойки за забава по изцяло неплатени седем вноски от плана за разсрочено плащане по приватизационната сделка на дружеството и неизпълнение на забраната за отчуждаване на дялове от капитала му. Ответникът не е взел становище по предявения иск.

„Албатросинвест-98” ООД е регистрирано през 1998 г. от работници и служители в „Албатрос комерс”, гр.Варна с изключителната цел участие в приватизацията му. През февруари 1999 година дружеството е закупило от Министерството на търговията и туризма 80% от капитала на „Албатрос комерс” на цена 375 000 USD. С контракта е договорено, че фирмата – купувач заплаща в деня на сключване на договора 10% от продажната цена, а останалата сума - на осем равни годишни вноски с едногодишен гратисен период. С приватизационния договор купувачът се е задължил да не прехвърля дяловете на дружеството, без разрешение на продавача.

През 2003 г. обаче работещите в приватизираното дружество са заличени като съдружници, а едноличен собственик на капитала става друга варненска фирма. През 2005 г. всички дялове от капитала на „Албатросинвест-98” ЕООД придобива Валентин Илиев, а дружеството е пререгистрирано със седалище в с. Стожер, област Добрич.

По делото е установено, че купувачът е заплатил през 2001 г. 70% от задължението по сделката.

Решението на Добричкият окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.