9 млн. и 600 хил.лв. е бюджетът на община Тервел за тази година
9 млн. и 600 хил.лв. е бюджетът на община Тервел за тази година / netinfo

Като разумен, балансиран и реалистичен определи бюджетът на община Тервел за 2015 г. зам.-кметът на общината Диана Илиева. Приемането му е залегнало в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет, насрочено за 17 февруари. Финансовата рамка на бюджета е в размер на 9 млн. 600 хил.лв. Съотношението между държавни и местни дейности е 55% на 45% в полза на държавните дейности.

„Това съотношение очертава профил на община със сравнително малко по обем собствени приходи, но това е характерно за общините, в които няма изявен  акцент като например курортно дело” – коментира пред  Дарик Диана Илиева. Тя информира, че като цяло бюджетът е съвсем малко по-висок като стойност от миналогодишните, но това се дължи на обективни предпоставки, като леко завишаване на единните разходни стандарти за някои държавни дейности. Слабо отражение има и увеличението на местните приходи.

Основните приоритети в управлението на общината през тази година са два – развитие на социалните услуги и завършване на започнатите инфраструктурни проекти. Планира се да бъдат открити три нови центъра за социални услуги в селата Коларци, нова Камена и Поп Груево. Те съчетават домашен социален патронаж  за възрастни хора, ученическо столово хранене за училищата в тези села и хранене на децата от детските градини.

„Това, което правим от много години, е да разчитаме на европейски проекти и национални програми за външно финансиране, свързано с по-голям обем средства. Собствения си бюджет разходваме  за оперативни и текущи дейности, свързани  с култура, социални услуги, образование - области, в които инвестициите са регулярни, но не са в дълготрайни материални активи.” – подчерта още зам.-кметът на Тервел.

 

Илиева  сподели, че  основните проблеми в общината са свързани със здравеопазването и образованието.  Липсата на адекватни здравни услуги за населението, заради отдалечеността от болнично заведение, както и невъзможността да бъде оптимизирана мрежата от учебни и детски заведения и наличието на слети паралелки  са конкретни примери в тази посока. Безработицата в общината също е висока - около 20%.  Преобладаващ процент от безработните в тервелско са хората над 50 години.