5 акта съставиха данъчните в Генерал Тошево, заведенията в Добрич без нарушения на студентския празник
5 акта съставиха данъчните в Генерал Тошево, заведенията в Добрич без нарушения на студентския празник / Дарик Добрич

Тази нощ данъчните са извършили проверки в дискотека и ресторант в Добрич, в които студенти са празнували 8-ми декември, съобщават от НАП-Добрич. Контролът е осъществен, за да установи отчитат ли заведенията реалните обороти и приходите от вход. Инспекторите са проверили още дали се спазва осигурителното законодателство, имат ли трудови договори работещите в обектите и изпълнили  ли са техните собственици задълженията си към НАП. При осъществения контрол не са установени нарушения.

През изминалите дни данъчните са извършили и масови проверки на обекти в Генерал Тошево. Проверявани са заведение за обществено хранене, кафенета, книжарници и други обекти. Засечени са 4-ма търговци, които не отчитат извършените продажби чрез касовите апарати, като по този начин укриват реалните си обороти. Съставени са им  актове за установяване на административно нарушение. На собственика на друг от проверените обекти е съставен акт за нарушаване на Кодекса за социално осигуряване – неподаване на декларации и невнасяне на социални осигуровки.

Засечен е и търговец, който не се е регистрирал по ДДС, въпреки че оборотът му само за 5 месеца надхвърля 50 хиляди лева. Данъчните ще предприемат действия за служебното му регистриране по ДДС.

Проверките на добричките инспектори ще продължат до края на годината, като контролът за отчитане на реалните обороти ще бъде засилен по Коледните и Новогодишните празници.