230 деца ползваха в Добрич програмата за безплатно силанизиране на зъбите
230 деца ползваха в Добрич програмата за безплатно силанизиране на зъбите / Дарик Добрич

Общо 230 деца са преминали до момента през 5-те кабинета в Добрич, в които се прилага безплатно силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби. Това съобщи за Дарик областният координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца д-р Божанка Атанасова. Към петимата специалисти са се обърнали повече пациенти, но някои от тях не са имали все още поникнали 6-и зъби, а други са били вече за класическо лечение, уточни тя. Инициативата е била популяризирана във всички училища и детски градини, изнесени са тематични лекции дори и извън града, каза още Атанасова.

Силантите, които се поставят върху фисурите в горната част на абсолютно здрави дъвкателни зъби, служат за предпазване от образуване на кариеси. Те са прозрачни, не повлияват захапката, издържат по 2-3 години. Процедурата по поставянето им е кратка и безболезнена. Националната програма осигурява безплатното им прилагане. Според д-р Атанасова, при платено посещение цената може да достигне над 25 лева на зъб, в зависимост от материала.

Кампанията по силанизиране на деца между 5 и 9 годишна възраст започна на 10 октомври и продължава до 30 ноември т.г.. Кабинетите в Добрич, в които се обслужват малките пациенти, са на зъболекари, избрани от национален координационен съвет на програмата, предпочетени са специалисти по детска стоматология. Те са в СОУ "П.Р. Славейков", на ул."Климент Охридски" 53В /до Хуманитарна гимназия/, ул."Кирил и Методий" 32 /срещу магазин Билла/, както и в стоматологията - кабинети 205 и 318.

Това е втори етап на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца в страната. В първия, във всички 28 области са прегледани по 240 деца и младежи от три възрастови групи - 6, 12 и 18 години. Резултатите от изследването ще станат ясни до края на годината, каза д-р Атанасова.

Тя смята, че кампанията за силанизиране ще бъде продължена и след 1 декември, когато ще бъдат добавени още зъболекари към списъка за Добрич, както и още петима специалисти - в Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево и Тервел. Надеждата на стоматолозите е, че тази дейност, която се прилага от години в България, няма да бъде кампанийна и ще стане традиционна национална програма за силанизиране - задължителна за прилагане за първите поникнали постоянни зъби, а и за 7-ите и 8-ите. Причината да се обработват основно 6-ите зъбки е, че при излизането им те са слабо минерализирани, и че малките деца ядат повече сладко и се мият по-кратко, коментира д-р Атанасова.