/ ThinkStock/Getty Images
Все повече се разтваря ножицата между най-бедните и най-богатите

През 2017 година линията на бедност в област Добрич e 340.33 лв. средно месечно на лице от домакинство, съобщават от Териториалното статистическо бюро. При този размер на линията под прага на бедност са били 33.9 хил. души, или 19% от населението на областта.

В страната линията на бедност през 2017 г. e 351 лева средно месечно на лице от домакинство, като под прага на бедност са били над 1,66 милиона души, или 23.4% от населението на страната.

Евростат: Всеки трети пенсионер у нас е бил в риск от бедност

Неравенството в разпределението на доходите на населението, измерена чрез съотношението на доходите между бедните и богатите слоеве в обществото, показва, че в област Добрич най-бедните 20% от домакинствата имат 8.4 пъти по-нисък доход от най-богатите 20%.

Спрямо предходния наблюдаван период този показател бележи ръст (тогава това съотношение на доходите е било 7.3 пъти). В подобно положение са и областите Ловеч и Стара Загора. Най-нисък процент на поляризация има в област Перник.

39-годишният Кольо Рашев от Гурково е мъжът, който преби възрастна жена и задигна 35 лева

Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (31.8% за 2017 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 14.7 процентни пункта по-нисък в сравнение с безработните жени.

Делът на работещите бедни е 11.7%, като рискът от бедност сред работещите мъже е с 4.5 процентни пункта по-висок от този при жените.