11 младежи от Добричка област спечелиха стипендии от фондация „Комунитас”
11 младежи от Добричка област спечелиха стипендии от фондация „Комунитас” / Студио за поп-рок певци „Сарандев”, Елена Карабельова

Стефани Маринова от студиото за поп-рок певци „Сарандев” при Младежкия център в Добрич е в списъка на спечелилите основни стипендии за учебната 2013/2014 година по проект „1000 стипендии” на фондация „Комунитас”. Стефани се състезава с младежи от цялата страна в област „музика” - раздел „вокални изпълнители” и премина през два трудни етапа на пресяване на кандидатите, съобщава нейният вокален педагог Елена Карабельова. Стефани Маринова е ученичка от седми клас в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” и е особено благодарна на своята класна ръководителка г-жа Власева, която инициира участието й в конкурса „1000 стипендии”.

Още 6 младежи от региона печелят основни стипендии по проекта. Трима от тях са от Добрич: Велизар Костадинов - ученик от 11 клас, който е класиран за стипендия в област „литература”, Димитър Димитров от 12 клас печели стипендия в област „физика и астрономия”, а Мила Иванова от 8 клас в област „литература”.
Двама младежи от Каварна също са сред одобрените за стипендии. Това са Гергана Сотирова от 8 клас, която печели стипендия в област „математика” и  Елица Томова  от 9 клас със стипендия в област „литература”. Още една основна стипендия идва в Добричка област. Тя е за Гергана Първанова, ученичка в 10 клас от Кранево.

Основната стипендия е гръбнакът на проект "1000 стипендии". Получават я кандидатите, които и в двата кръга на състезанието успяват да представят както своите знания и умения в конкретните области, така и широта и богатство на общата култура, аналитичност и критичност. Класираните за основна стипендия получават 500 лева финансов стимул, ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до форума на "1000 стипендии".

Четирима младежи от региона са спечелили поощрителни стипендии по проекта. Добричлийките Виктория Симеонова от 11 клас и Елена Стоянова от 12 клас получават  стипендии в област „литература”, а осмокласникът Никола Димитров, също от Добрич, стипендия в област „матемаика”. Павел Павлов – осмокласник от Каварна, е класиран за поощрителна стипендия в област "литература".

Поощрителна стипендия получават кандидатите, чието представяне е на добро ниво,  но с необходимост от повече задълбочени знания в избраната област, оригинално мислене, умение за анализ и богата обща култура. Параметрите на поощрителната стипендия са:ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до форума на "1000 стипендии".

Конкурсът по проект „1000 стипендии” се провежда за седма поредна година. Той е създаден да оказва финансова и консултантска подкрепа на ученици от среден и горен курс, които демонстрират интерес към учението, талант в сферата на обществените, естествените науки и изкуството, и желание за бъдещо личностно развитие.