1 630 първокласници ще има в Добричка област тази година
1 630 първокласници ще има в Добричка област тази година / Дарик Добрич, архив

Училищата в Добричка област ще посрещнат 1 630 първокласници на 15 септември, съобщи в ефира на Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Христо Боев. Те са със 150 по-малко от миналата година. Намалява и общият брой на учениците в региона. Тази година те ще бъдат 17 500 срещу 18 190 през 2014-а. Боев заяви, че през настоящата учебна година от инспектората ще следят строго за фиктивни ученици, за които училището продължава да тегли държавна субсидия. Това е политиката на министерството, посочи той и поясни, че всеки директор следва да следи посещенията на децата и да подаде актуални данни за отсъстващи дълго ученици, за които няма информация къде се намират и дали ще продължат обучението си. Много полезни за контрола ще бъдат сигнали, подадени до Инспектората или директно до Министерството на образованието, на чийто сайт има изготвена специална форма за това.

Учителите в Добричко са 1 740. През август са били обявени около 130 свободни места за преподаватели, на повечето от които са назначени нови хора, каза Боев. На въпрос може ли инспекторатът да влияе при подбора и да противодейства при предварително опорочени процедури, той коментира, че към момента може само да се насърчава и препоръчва на директорите да наемат най-добрите специалисти, за да предлагат по-качествено образование. Според него край на "шуробаджанащината" в системата може да се сложи когато изборът на учители става с конкурс, а не само по документи и със събеседване, както е сега. Тогава в комисиите ще има и външни хора и процесът ще бъде по-контролируем. В Добричко според данните няма липса на кадри в образованието, съобщи още Боев. Най-трудно си намират кандидати учебните заведения в малките и отдалечени населени места.

Няма да има училища, където стартът на учебният процес да е възпрепятстван от продължаващи ремонти. На 12 септември ще приключат дейности по столовата на училището в село Красен, а до 25 септември - и на спортната площадка там. Ремонт върви и на двора на Финансово-стопанската гимназия в Добрич.

Строителната гимназия в Добрич вече се мести в сградата на ПГ по електротехника "М. В. Ломоносов", информира също Боев. Предложението на РИО е одобрено от министъра през лятото. Още не може да се каже точно колко ученици ще започнат в специалностите, които предлагаше училището.

Предлагат закриване на Строителната гимназия заради намалелия брой ученици