Предлагат закриване на Строителната гимназия заради намалелия брой ученици
Предлагат закриване на Строителната гимназия заради намалелия брой ученици / dobrich.bg
Предлагат закриване на Строителната гимназия заради намалелия брой ученици
80197
Предлагат закриване на Строителната гимназия заради намалелия брой ученици
  • Предлагат закриване на Строителната гимназия заради намалелия брой ученици

Регионалният инспекторат по образование (РИО) в Добрич предлага на ресорното министерство да закрие Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Пеньо Пенев". Причината е малкият брой ученици. Тази година те са били 24 - в 9, 10 и 12 клас, каза за Дарик директорът на училището Ивелина Йорданова. Подготовката им е по специалности Строителство и архитектура и Транспортно строителство. За идната учебна година е заявен прием в същите специалности след 8 клас, както и прием след 7 клас за организатори и технолози в дървообработването за Мебелно производство. Нашите ученици могат веднага да си намерят работа и в Добрич след завършването на гимназията, заяви още директорът. Тя смята, че процедурата по вземане на решение за закриването може да продължи до август, най-късно началото на септември.

При одобрение от министерството, учениците на строителната гимназия ще се пренасочат да довършат образованието си по същия учебен план в ПГ по механотехника и електротехника "М. В. Ломоносов". Това поясни за Дарик експертът по професионално образование в РИО Калоян Койчев. Ще се запази и предложения прием за учебната 2015-2016 година. Всичкият нужен ресурс за обучението - материали и оборудване, ще бъдат прехвърлени в сградата на гимназията по електротехника. Там ще бъдат назначени и преподавателите по професионалните направления, а ако има такива, които останат без задължения, от инспектората ще им осигурят работа, обеща Койчев.

Той каза, че проблемите в строителната гимназия се трупат от години. Заради намалелия брой ученици, което води до малка държавна субсидия, училището вече фактически е във фалит и скоро няма да има с какво ръководството да плаща възнаграждения, отопление и други разходи. Първоначалният план е бил за преструктуриране на двете гимназии - "Пеньо Пенев" и "Ломоносов", но това изисква издаване на скъпоструващи разрешителни и затова е прибегнато до по-лесния вариант за закриване.

Според него решението за пренасочване на обучението в друга гимназия е добро, макар че в името няма да присъства терминът "строителство". Учениците ще се ориентират, смята Койчев. Той обаче посъветва бизнеса да стесни връзката с професионалните гимназии в Добрич и да гарантира работни места с достойно заплащане за завършилите. В противен случай тези учебни заведения ще изчезнат и скоро няма да имаме електротехници, мебелисти и др., смята експертът. (чуйте разговора с него в аудиото)

Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Пеньо Пенев" е създадена през 1958 г. като Техникум по индустриално строителство „Петър Сарийски", който е един от първите строителни техникуми в България.