/ Община Поморие
Старият кей отново ще бъде с нов облик. Чрез спечелен проект за финансиране от Държавен фонд земеделие кеят, чиито парапети и настилка вече са компрометирани, ще бъде ремонтиран и ще се превърне в още по-приятно място за отдих, разходка и красиви морски снимки. Това съобщиха от община Поморие.

Ремонтът започва на 10 юли и ще продължи до края на месеца, като в този период кеят ще бъде затворен за достъп само в часовете от 6 сутринта до 14 следобед.През останалото време отново ще бъде достъпен за жителите и гостите на града. С проекта ще се извърши подмяна на дървените ръкохватки по парапетите и поставяне на нова издръжлива и износоустойчива декинг настилка. Ще се работи на участъци, за да не се затваря цялостно достъпът.

Поморие разполага с готов проект за изграждането на етажен паркинг

Старият кей е построен още преди Втората световна война и се е използвал за пристан на товарни и пътнически кораби. От построяването си до 2015 г. кеят не бе ремонтиран основно и бе станал опасен за посетителите си, което наложи тогавашното му затваряне. През 2015 година с финансиране по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” Община Поморие извърши цялостен ремонт, включващ конструктивно укрепване и архитектурно оформление. С ремонта на мостика бе възстановена и част от историята на Поморие, оставена дълги години да бъде рушена от времето.

Старият кей е обвързан с историята и поминъците на Помориетуризъм и рибарство. През 2015 година го ремонтирахме изцяло, но съоръженията, позиционирани в морето, изискват постоянна поддръжка и сега отново е необходима намеса.“, коментира кметът Иван Алексиев. Той поясни, че проектът за обновяване е внесен в Държавен фонд земеделие още преди година, но финансирането е отпуснато едва сега.

„Подадохме проекта си още през 2022 г., но средствата за този ремонт бяха отпуснати преди месец. Постарахме се максимално бързо да организираме дейностите. Ще се работи всеки ден по отделни участъци, именно за да не  ограничаваме достъпа на хората напълно. През август това любимо място ще бъде готово и жителите и гостите на Поморие вече ще могат да се разхождат по един нов, красив и безопасен кей.“, добави Алексиев.