/ iStock/Getty Images
Трима основни извършители на възраст между 29 и 43 години, всички от котленското село Градец, са установени от служители на отдел „Криминална полиция” към ОД на МВР-Бургас и Районно управление-Поморие, като извършители на множество кражби от малки населени места, разположени на територията на областта.

В Бургас задържаха криминално проявени мъже, ограбили софиянец

Констатирано е, че за периода от 15 април до 20 юли мъжете в различно съучастие са извършили 23 криминални деяния, от които седем кражби на автомобили, а останалите на вещи, пари и ценни предмети от частни домове, съобщиха от полицията.

Обикновено действали в тъмната част на денонощието, като подбирали къщи с отворени прозорци на приземните етажи или незаключени входни врати. В някои от случаите кражбите са били изключително дръзки, тъй като са осъществявани, докато собственици спят в домовете си.

Предимно се отнемали - парични средства и дебитни карти с последващи неправомерни транзакции от банковите карти, златни накити и лесно преносими предмети от бялата техника.

Характерно е било, че в случай, че открият кола с оставени на боша ключове или ключове в жилището, чиято аларма активира близко паркиран автомобил, отнемат превозното средство с цел да напуснат максимално бързо местопроизшествието или да се придвижат до най-близката жп гара. Точно влаковете са и най-често ползвания от задържаните транспорт за придвижване от родното им място до Бургас и околните градове.

Спецакция на полицията в Бургас, има задържани

В резултат на полицейските действия е констатирано, че извършителите набелязвали определено населено място - обикновено малко селце, където вниманието на собствениците е занижено.

Избирали крайни къщи с цел да могат бързо да избягат в случай, че бъдат установени, като основно се придвижвали пеша на големи разстояния или с откраднатия автомобил.

Бивакували в лагерите на селскостопански работници от техния край, наемани в Бургаски регион за бране на праскови, череши и друга селскостопанска продукция. Незабелязано се сливали със съселяните си, нощували за няколко вечери, след което се отправяли за следващия удар.

Задържаха мъже за кражба от пенсионери в Бургас

Това затруднило и служителите на реда, които няколко седмици подред извършвали наблюдение над подобен род биваци. Така са и задържани двама от извършителите на кражбите, а третия им съучастник все още се издирва.

При претърсването на домовете на задържаните лица са намерени и иззети част от откраднатите вещи.