Николай Димитров.
Николай Димитров. / Снимка: Лалка Димитрова

Кметът на Несебър Николай Димитров, който бе преизбран от раз за четвърти мандат на изборите на 27 октомври, но дни по-рано бе задържан под стража и обвинен от специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група, ще бъде доведен под конвой от ареста в София в сградата на общинския съвет в понеделник. Той ще бъде доведен под полицейска охрана, за да положи клетва на първото заседание на местния парламент.

На място, Димитров може да упълномощи свой заместник, защото веднага след заседанието, ще бъде върнат в ареста. Идентична ще бъде ситуацията и с Петър Хрусафов и Георги Георгиев от БСП, които бяха избрани за общински съветници, но в момента също са с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

След приключването на официалната церемония, те също ще бъдат откарани обратно към столичния арест от служителите на  Съдебна охрана. 

Според юристи, с тази маневра Специализираната прокуратура, ще изпълни Закона за местното самоуправление и местната администрация. Обратното би означавало държавното обвинение да зачертае вота на гражданите на Несебър, каквито правомощия категорично няма, заявява адвокат Ина Лулчева. И допълва: Повдигането на обвинение срещу клиента й е станало също извън правилата, като спецпрокуратурата е иззела чужда компетентност.