В Математическата гимназия мислят, че обикновено външно саниране би унищожило уникалната фасада
В Математическата гимназия мислят, че обикновено външно саниране би унищожило уникалната фасада / Веселин Максимов
Велимир Иванов за санирането
95053
Велимир Иванов за санирането
  • Велимир Иванов за санирането
Група учители, ученици, бивши възпитаници на Математическата гимназия в Бургас и техни съмишленици не искат класическо саниране за сградата на училището. Това стана ясно от публикуваната в интернет петиция за подкрепа на тяхната идея.

Според тях, облепянето с плоскости на фасадата (като тези на новопостроената спортна зала в нейния двор) и съпътстващите дейности по този правилник ще унищожат историческата й стойност като постройка от междувоенния период в архитектурата на България.

Те искат нов начин на „вътрешно саниране“, който е възможен, с оглед на съвременните технологии. Засега няма официална позиция по тяхното искане от другото средно училище, което се намира там – Гимназията за романски езици „Г. С. Раковски“.

До момента общественият съвет на „Академик Никола Обрешков“ е решил всичко да стане по известния и общопрактикуван начин. Недоволните от него искат да възбудят широк обществен интерес по темата. Крайният проект ще бъде готов в края на годината.

Петицията се намира в интернет на адрес https://www.peticiq.com/bs. Чуйте разговора с Велимир Иванов, учител по география в ПМГ, автор на петицията.