Съвет ще бори корупцията в Бургаско
Съвет ще бори корупцията в Бургаско / Пресцентър - Областна управа - Бургас

Областният обществен съвет за превенция и противодействие, създаден през 2006 година, ще бори корупцията в областта, съобщават от пресцентъра на Областна управа - Бургас. В новия му състав влизат представители на полицията, на държавните и образователни институции, общественият посредник на Бургас, както и тези на общините Средец и Поморие.

Постъпилите в съвета сигнали ще се разглеждат по време на заседания и ще бъдат изпращани на компетентните органи, като председателят ще има грижата да изисква информация за хода на разследването по даден сигнал. От териториалните звена и ведомства ще се изискват обобщени 6-месечни справки за постъпилата информация за корупция, ще се провеждат и периодични срещи с неправителствени организации, работещи в сферата на превенцията и борбата с корупцията.

Организирането и провеждането на антикорупционно обучение за новопостъпилите служители, както и оказване на методическа подкрепа на администрацията на местната власт от страна на Областна управа, ще бъдат основни задачи за тази година.

На свое заседание, Членовете на Областен обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, категорично осъдиха направените заменки, които са в явен ущърб на обществените интереси и искане за тяхното отменяне.