Светъл вторник е за Божията майка
Светъл вторник е за Божията майка / снимка, бнр

След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото възкресението на Христос носи просветление за всички, които вярват в Него.
На Светли Вторник се отдава почит на Света Богородица, Божията майка. В миналото, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали.
По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се пости.
През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник - апостолите на вярата, във вторник и сряда - Богородица, както и Стефан и апостол Андрей. Те са станали мъченици на вярата и са били убити, заради това, че са я проповядвали.
На Светъл четвъртък се благославят другите двама ученици на Христос - Йоан и Яков. Светъл петък е посветен на апостол Петър, който при ареста на Христос от страх три пъти с отрекъл от Него, преди петел на пропее. След като видял Господ възкръснал обаче, чрез Светия Дух, той станал един от най-ревностните апостоли, който проповядвал благовестието из много народи. На Светла събота се почита св. Йоан Кръстител.
Неделя се нарича Томина - чества се апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Исус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали".
Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато Бог е изпратил Утешителят /Светия Божи Дух/ и се е родила Христовата църква.