„Лишените от свобода съжаляват, винаги съжаляват за стореното. И дават обещание да не повтарят...Не ми вярвате?!“, казва свещеникът Димо Вълчев.
„Лишените от свобода съжаляват, винаги съжаляват за стореното. И дават обещание да не повтарят...Не ми вярвате?!“, казва свещеникът Димо Вълчев. / Снимка: sv-ioanrilski-burgas.info
"Никой не е застрахован да не попадне там. Даже и ние с вас двамата", казва отец Димо Вълчв
Всеки търси Бога по свой начин...
96563
Всеки търси Бога по свой начин...
  • Всеки търси Бога по свой начин...
Църквата не дели хората на бели якички и раирани пижами. Божията обител приема хората, а не ги отхвърля. Пред лицето на Бога всички са равни- Това казва пред Дарик свещеникът на бургаския затвор отец Димо Вълчев в навечерието на откриването на нов параклис зад решетките.  

По-рано съобщихме, параклисът ще носи името „Свети Петър и Павел“. Той е изграден в двора до централния корпус. Построен е изцяло с труда на лишени от свобода. Изографисването пък е поверено на майстори.

Специално за изграждането му Дирекция по вероизповеданията е отпуснала целево 15 000 лева, казва директорът комисар Бранимир Мангъров.

Освещаването ще е до края на следващия месец, а за събитието и освещаването в затвора очакват лично митрополит Йоаникий. 

Покайват ли се лишените от свобода и търсят ли изкупление за греховете си, разказва свещеникът Димчо Вълчев: „Съжаляват, винаги съжаляват. И дават обещание да не повтарят стореното повече...Не ми вярвате?!

„Има хора които попадат там за пети, за шести път. Може и за седми, и дори за осми път. Но у всеки лишен от свобода, рано или късно проговаря съвестта. И той се кае за своите грехове... Всеки човек търси Бога по свой начин. А вярата е нещо интимно за човешката душа. Тя е заложена в генотипа и всеки един я носи в себе си“, споделя той.

Отецът призовава за смирение: Никой не е застрахован да не влезе в това заведение. Даже ние с вас двамата също. Вярвайте ми!.